Jaarlijkse quiz Erkend Talent

Op donderdag 5 april 2018 wordt weer de jaarlijkse kennisquiz georganiseerd door de OZO. Het betreft een quiz, waarbij teams van de gemeenten, waar de OZO uitzendingen verzorgt, het tegen elkaar opnemen.

De titelverdediger is het team van de gemeente Almelo.

De quiz wordt dit jaar gehouden in het gemeentehuis in Wierden.

 

 

Klapstuk - de jaarlijkse feestmiddag in Haarle

Op zaterdag 26 mei 2018 vindt de jaarlijkse feestmiddag plaats in de sporthal Sportorant in Haarle.

Daarvoor worden bewoners van de instellingen, waar de OZO uitzendingen verzorgt, uitgenodigd.

Ook dit jaar vinden er weer optredens plaats en worden de bewoners getrakteerd op een hapje en een drankje.

We hopen dat het weer een gezellige middag wordt.

 

Open dag 60 jarig bestaan Overijsselse Ziekenomroep

De open dag die de Overijsselse Ziekenomroep in verband met jaar 60-jarig bestaan in 2017 heeft gehouden op 30 september 2017 was een succes.

Van 13.00 uur tot 17.00 uur kwamen veel bezoekers kennis maken met de OZO en kregen een rondleiding door de studio. Ook kon men geïnterviewd worden door de programmamakers van het OZO radio programma Zorg in de Regio.

Om 14 uur was de burgemeester Anneke Raven op bezoek en zij hield een inspirerende toespraak, waarin zij de OZO complimenteerde met haar uitzendingen in de zorginstellingen en de hoop uitsprak dat de OZO nog maar lang door mag gaan met het goede werk, dat zij al 60 jaar doet.

Al met al een geslaagde open dag.

 

 

 

Gift voor OZO

De OZO heeft een gift ontvangen van de Landelijke Vereniging van Crematoria van € 5.000,– te gebruiken voor het vernieuwen van het dak van de studio aan de HA Hartholtstraat 4 te Nijverdal.

We zijn hier erg blij mee en bedanken de Landelijke Vereniging van Crematoria van harte.

60-jarig bestaan OZO

 

De Overijsselse Ziekenomroep begon 60 jaar geleden met programma’s voor ziekenhuispatiënten en bewoners van verzorgingshuizen. Die taak is niet veel veranderd.

Stapels cd’s, kasten vol elpees en talloze banden met oude opnames van radioprogramma’s. Annie Zwijnenberg (65) kent de weg in het magazijn. Ze komt zelf al zo’n 43 jaar over de vloer bij de Overijsselse Ziekenomroep, kortweg de OZO.

Het hoofdkantoor met de studio staat sinds de jaren 60 aan de H.A. Hartholtstraat in Noetsele. Het is grotendeels gebouwd door de medewerkers zelf, weet de voorzitter. De inzet voor de OZO gaat ver. De liefde voor het radiovak en de doelgroep zit diep.

Zwijnenberg schuift wat lades open. Kaartenbakken. Bomvol informatie over artiesten, programma’s en de zender. “Sommigen van ons gebruiken het kaartsysteem nog. Al staat alle informatie ook in de computer.” Van de 60 vrijwilligers houdt een aantal koppig vast aan het oude handwerk. Bandrecorders van het bekende merk Revox zien er nog tiptop uit. “ Ze worden zo nu en dan nog ingezet”, zegt ze.

Met de tijd mee
Niet dat de OZO Midden Overijssel tegenwoordig een oubollige club is. Want ondanks de aanwezigheid van gedateerde apparatuur gaat de omroep wel degelijk met de huidige ontwikkelingen mee. “We kunnen  niet anders. Je loopt anders al gauw achter de feiten aan”, zegt Zwijnenberg.

Zo is de naam van de omroep tegenwoordig officieus Overijsselse Ouderen en Zieken Omroep. “In de ziekenhuizen komen we namelijk niet meer. Vroeger hadden we een uitgebreide radiokamer in het toenmalige Twenteborg in Almelo. Dat is verleden tijd. Allereerst omdat mensen vaak niet meer zo langdurig in het ziekenhuis liggen. Bij iemand die net uit de operatiekamer komt, hoef je niet aan te komen met een verzoekplaatje. “En wie wat opknapt, grijpt doorgaans snel naar de eigen laptop en luistert zo naar bestaande radiozenders of naar zijn favoriete muziek via streaming- websites als Spotifiy.

De doelgroep van de OZO woont in zorgcentra. Ouderen, soms ziek, vaak ook niet. De omroep werkt samen met 28 verzorgingstehuizen, verspreid over acht gemeenten waaronder Wierden, Twenterand, Almelo, Rijssen-Holten, Tubbergen en Hellendoorn.

“We komen nog steeds naar de mensen toe”, zegt Zwijnenberg. “Hoewel we dat anders doen dan vroeger. Het is een wereld van verschil met het prille begin van de omroep. Toen namens we vooral kerkdiensten op met behulp van tientallen bandrecorders. De bandopnames werden vervolgens bij de mensen thuisbezorgd. Als ze uitgeluisterd waren, haalden we de banden weer op.”

Het werk van de vrijwilligers die de zorgcentra bezoeken, gaat tegenwoordig verder dan louter radio maken. “Onze bezoekjes zijn echt activiteiten voor de bewoners”, geeft de omroepvoorzitter aan. “Ze verzamelen zich meestal in een ruimte. Ik ga vervolgens voor de groep staan en draai het programma af. De muziek komt uit de luidsprekers en verder presenteer ik live. Ook zingen we samen. En als de doelgroep dat wil, is er ruimte voor een mooi gedicht of een psalm. Vooral in Rijssense verzorgingstehuizen is er veel behoefte aan die religieuze inslag. Voor dat deel van de luisteraars nemen we ook nog wel kerkdiensten op, al wordt dat wel minder. Veel kerken doen dat immers zelf.”

Programma’s
De studio in Nijverdal heeft niet voor niets opnameruimtes. Die dienen in deze tijd vooral voor de wat serieuzere programma’s van de OZO. De omroep maakt namelijk informatieve uitzendingen over allerlei thema’s. Een regelmatig terugkerend onderwerp is de zorg. Daarover maken de medewerkers het programma Zorg in de Regio. De uitzendingen komen vervolgens terecht bij meerdere regionale en lokale omroepen, zoals Regio FM (Wierden) en Radio 350 (Rijssen-Holten). “De zorg is voor de doelgroep een zeer belangrijk onderwerp. En in dat opzicht hebben ze de afgelopen jaren een flink aantal veranderingen moeten doorstaan. Dus nodigen we mensen uit die veel over de verschillende aspecten van de zorg weten. Dat kan iemand uit het werkveld zijn, maar ook een advocaat of een notaris. Aan gegadigden geen gebrek. Er is veel behoefte aan uitleg en binnen de zorgwereld is er veel behoefte om die verduidelijking te geven.”

Om dat te realiseren, moet de omroep zelf in de buidel tasten. Overheidssubsidie krijgt de groep niet, de zender wil onafhankelijk blijven. Dat de activiteiten in ziekenhuizen grotendeel gestopt zijn, heeft nauwelijks gevolgen gehad voor de inkomsten. De omroep is volgens Zwijnenberg zelfs swingender dan ooit. “Wij moeten het hebben van collectes en van de verhuur van ruimtes. Dit pand is van ons, dus we hebben zelf geen huurkosten.” Van huurders maakt de omroep zelf ook gebruik. “Koren gebruiken onze gezamenlijke ruimte voor opnames. Om albums te maken en ook voor onze uitzendingen.”

Grootste voordeel is dat alle omroepmedewerkers, van technici tot presentatoren, hun werk belangeloos uitvoeren. “Daarom vinden we het belangrijk om verse vrijwilligers binnen te halen. Dat blijft lastig. Toen ik hier begon, was ik jong. Nu zie je hier veel mensen die toen ook begonnen, met een klein aantal nieuwe mensen. Geïnteresseerden mogen zich altijd melden, zodat we de komende 60 jaar vooruit kunnen.”

Ziekenomroep viert verjaardag met feestmiddag

 

Nijverdal/Haarle,

Het 60-jarig bestaan van de Overijsselse Zieken Omroep laat de club niet geruisloos voorbijgaan. De komende maanden staan er verschillende activiteiten op het programma. Zaterdag 13 mei 2017 houdt de OZO de feestmiddag Het Klapstuk. Zeker 300 mensen uit verschillende Overijsselse zorgcentra worden met bussen naar sporthal Sportorant in Haarle gebracht voor een feest met onder meer optredens van koren en dansgroepen.

Op 30 september wordt er een open dag gehouden in de studio aan de H.A. Hartholtstraat 4. Bezoekers kunnen dan rondkijken en verzoekjes indienen via de kenmerkende verzoekkaartjes van de OZO.

Gisterenavond stond de club even stil bij de eigen vrijwilligers. Ank Heemskerk werd in het zonnetje gezet, omdat zij zich al 45 jaar inzet voor de omroep. Eervolle vermelding was er voor Kees van der Leeden, die 25 jaar bij de omroep werkt.